30 juli 2017

Dag 47

Minelle Tyskland

Natten som varit har passerat bra, vi blev lite nervösa när Minelle började visa en reaktion på antikropparna klockan 19:00 på kvällen med lite feber och extremt röda kinder och axlar, men det gav med sig ganska fort tack och lov! Febern kom än en gång vid ett tillfälle inatt, men inte alls så höga siffror som tidigare i veckan. Vi tror att det beror på att de är lite snabbare på att ge febernedsättande när de märker att febern börjar stiga uppåt. Redan vid 37,8 ger vid febernedsättande för att vara ute i god tid. Även idag har hon haft en liten reaktion, väldigt röda kinder och allmänt trött, lite låg feber 37,9 men inget att oroa sig för.
 
Av en transplantation finns det några följdsjukdomar som kan uppstå så som GVH. För er som undrar vad det är för sjukdom så står det väldigt utförligt på denna nedanstående text som är tagen från 1177:s hemsida ((hoppa över om du inte vill läsa om det))
 

Om man har fått stamceller från en annan person får man också ett nytt immunförsvar. Det nya immunförsvaret kan angripa de cancerceller som finns kvar i kroppen och alltså bekämpa sjukdomen.

Men det finns också en risk för att det nya immunförsvaret uppfattar kroppen som främmande och angriper till exempel huden, lungorna, levern och tarmen. För att lindra denna reaktion får man immunhämmande mediciner. Reaktionen kallas GVH, som står för graft versus host.

Efter en transplantation är man extra känslig för infektioner. Immunförsvaret kan reagera i ett tidigt skede efter någon månad, men reaktionen kan också komma senare, oftast efter mer än tre månader. Under tiden får man mediciner för att minska risken för sådana infektioner. Det är till exempel vanligt att man får svampinfektioner, lunginflammation och herpes.

Vid akut GVH som innebär att immunförsvaret reagerar i ett tidigt skede brukar symtomen börja med hudutslag i handflatorna, på fotsulorna och i ansiktet. Ibland kan utslagen finnas på hela kroppen och då kan också levern och tarmarna påverkas. Man kan gå ner i vikt, få diarré och klåda. Behandlingen består av olika sorters immunhämmande mediciner med bland annat kortison.

Vid kronisk GVH som innebär att immunförsvaret reagerar senare kan det handla om sådana symtom som att man blir torr i munnen eller får pigmentförändringar. Ibland kan huden bli hård och tjock, ögonen irriterade och torra. Slemhinnorna i underlivet kan bli sköra och svida. Även slemhinnorna i magsäcken och tarmen kan påverkas och då kan man få magknip, diarré eller gå ner i vikt.

 

Detta kan förekomma, som det står i texten ovan, hos personer som genomgår en stamcellstransplantation och ett typiskt symtom kan vara röda hudutslag men de skulle tydligen inte arta sig på det sättet som Minelles röda kinder gör för tillfället. Ett positivt besked!

Nu är iallafall behandlingen med antikroppar över, idag har hon en vilodag och imorgon är vi på med cellgifter! Man förväntar sig ingen större skillnad på hennes allmäntillstånd de första dagarna men fram till nästa vecka kan vi förvänta oss en tröttare tjej. Hon kommer ha ont och må allmänt mycket sämre, ha svårt att äta och börja tappa hår osv. Hon kommer inte få någon sondmatning i första taget här, utan det är i ett senare skede om det behövs ännu mer näring än vad hon kommer få via dropp. Hennes hår kommer vi förmodligen raka av så fort vi ser ett första tecknen på håravfall.Vi har ett grannbarn (eller vad man ska kalla det) de har låtit håret falla av successivt och det ser så plågsamt ut för mamman när hon drar bort tuffs efter tuffs! Det är så jag börjar gråta från andra sidan avdelningen! Ush, det vill inte jag göra! Då är det bättre att bli av med allt på en gång! Dessutom tror jag inte Minelle kommer fara illa av att bli av med håret, det är nog värre för oss föräldrar att se sitt barn utan hår!

Hur som helst så kommer vi spendera dagen på sjukhuset och försöka ladda batterier för kommande vecka!

Jag önskar er en fin dag!

Glöm inte hjärtklicka❤️

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress