Trevlig förmiddag hörrni!
Solen skiner och vi är fulla av energi här hemma. Jag kanske inte har så mycket energi fysiskt men solen får mig psykiskt att känna mig extremt laddad iför vad komma skall. Datumet närmar sig och vi längtar något enormt!
För er som har funderat på hur ett planerat kejsarsnitt går till tänkte jag nu förklara!
 
Vi fick en tid att var inne på förlossningen redan klockan 7:00 på morgonen och eventuellt klockan 8:00 beräknar man att operationen/snittet/förlossningen ska ske om inget akut fall kommer där emellan. Dagen innan man ska in på operation måste man noggrant inför det förbereda sig hygieniskt och fylla på med några läkemedel för att minska vanliga biverkningar av narkos osv. Det rekommenderas bland annat att äta Zantac/Ranitidin 1st 150 grams tablett kvällen innan operation samt 1st tablett på operationsmorgonen. Detta rekommenderar narkosläkare för att minska magsyran i samband med operation.
Paracetamol, 2 gram Panodil eller Alvedon ska också tas på operationsmorgon, detta är såklart för att minska all smärta efter operationen.
 
 
Hygienen är himla viktigt inför en operation, såklart hinner man inte med något av det här när det blir ett akutkejsarsnitt, men vet man om så här innan så minskar man risker för komplikationer efter operationen med stor marginal. 
 
Då ska man följa följande förberedelser:
 
  • Klorhexidintvål med tillhörande tvättsvampar finns att köpa på Apoteket som man ska tvätta sig med kvällen innan. Helkroppstvätt två intvålningar med avsköljning där emellan kvällen innan operation samt på operationmorgon. Man ska vara lite extra noga med dushen kring navel, kön, armhålor, hårbotten och naglar.
  • Torka dig med ren handduk
  • Ta på dig rena kläder och sov i rena sängkläder natten till operation
  • Ta bort eventuell nagellack
  • Ta av eventuella smycken
  • Använd ej produkter som hudlotion, dushtvål, schampoo, balsam eftersom det kan försämra effekten av klorhexidintvålen
Sen finns även kostrestriktioner inför det planerade kejsarsnittet såsom att man inte ska inta föda upp till 6 timmar innan och klara drycker upp till 2 timmar innan operation. 
 
Vårdtiden efter kejsarsnitt är, såklart om inga komplikationer sker på vägens gång, vanligtvis 2 dygn. Man får bra med smärtlindring så man ska ha lätt att tidigt kunna sköta om sitt barn. Efter man har opererats finns en risk för propp och då får man av rutin med sig blodförtunnande sprutor för 7 dagar. Man följs efter operation upp precis som efter vaginala förlossningr på BB-mottagningen.
När alla mår bra är det bara att ta med sig sin lilla nya familjemedlem hem och njuta av livet!
 
Glöm inte att hjärtklicka💕
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress